ponedeljek, april 24

Kako (lažje) doseči svoj cilj?

Želja po neki spremembi izide iz ideje, da bo enkrat nek trenutek v prihodnosti, naše življenje na danem področju takšno, kot smo si ga ravnokar zamislili. 

Neglede na področje, ki bi ga radi spremenili, se zavedajte enega zakona:


Akcija - reakcija. Vsako vašo dejanje (pa tudi nedejanje) ima svojo posledico. 

Katerokoli področje svojega življenja bi radi spremenili, reakcija bo vedno odvisna in edino le - od vaše akcije. Danes želim z vami deliti nekaj nasvetov, da bodo ideje lažje postale resničnost in da se cilj spremeni v akcijski načrt. 


1. PREVZEMI KONTROLO

Včasih vam pri določeni stvari ne uspe, ker ne pogledate širše slike. Morda se ujemate zgolj v nepotrebno 'logistiko' in si zapolnjujete čas z delom, ki vas dejansko dela zgolj zaposlene - ne pa tudi produktivne. Na tak način si prestavljate korake, ki bi dejansko vplivali na korak bližje k želenemu stanju. Prevzemite kontrolo in poglejte širšo sliko. 
Kaj počnete vsak dan? 
Kaj počnete vsak teden? 
Kaj počnete vsak mesec? 
Katera so dejanja, ki se največkrat ponavljajo? 
Kje imam resnično težavo in kje iščem izgovor?

Prvih 14 dni zgolj opazujte, zberite podatke in analizirajte. Če si želite shujšati, brez da trenutno karkoli spreminjate, začnite 14 dni vsak dan zapisovati kaj jeste. Pišite v beležko, telefon, na tablo ... Ne pozabite, vsaka težava ima svojo rešitev. Izgovor je nima.






2. ANALIZIRAJ

Vidiš kakšen vzorec? Je že na prvi pogled jasno kaj se dogaja? Ne glede na to, kako dobro ti deluje logistika, nikoli ti ne bo uspelo, če ne boš poiskal pravega vzroka tvojega problema oziroma zakaj ti DO ZDAJ še ne uspeva, kot bi želel. 






3. OCENI SITUACIJO KJER SI, IN KJER ŽELIŠ BITI

Kaj je potrebno narediti, da boš tam? To vprašanje si postavljaj tako dolgo, dokler ne prideš do tega trenutka - zdaj. In to naredi. Najmanjši korak šteje, pa če to pomeni, da le nastaviš budilko 15 minut prej, napišeš nakupovalni seznam, ali si v telefon vstaviš opomnik, da moraš kontaktirati osebo, ki ti bo pomagala. Stvar mora biti takšna, da jo narediš prav zdaj! 









3. PRILAGODI SVOJE OKOLJE

Po analizi boš ugotovil, katere so tiste navade in vzorci, ki vas omejujejo pri napredku. Včasih so omejujoči faktorji dobro skriti, ali pa celo obstajajo v nas samih. V naših prepričanjih, mislih in nezadostno željo po spremembi. V kolikor je omejujoči faktor zgolj pomanjkanje kreativnosti.  Posegaš po sladkarijah še posebaj takrat, ko so ti na dosegu roke in v vidnem polju? Pa, jih pospravi. In to naj ne bo mesto, ki ga ves čas odpiraš tudi zaradi drugih stvari. 


4. POSTAVI SI REALEN CILJ

Če si navajen jesti 3x na teden zrezek v sirovi omaki z njoki, ne rabiš znoreti in preiti na kuhan riž na vodi in pustega piščanca. Zamenjaj njoke za riž ali krompir, sirovo omako pa za gobovo ali naravno.  To je nekaj, kar vsekakor lahko narediš, še vedno se ti ne bo zdelo, kot pretirano odrekanje, kljub vsemu pa naenkrat vneseš manj kalorij = napredek. 


Perfekcija ni to, kar si želiš. Želiš si napredek, ne glede na to, kako velik je!

5.  NAJDI SI NEKOGA, DA MU BOŠ ODGOVOREN

Ko se gre za stvari, ki nas postavljajo izven cone obdobja, ponavadi ravno zaradi tega ne držimo obljub, ki smo si jih dali. Velik cilj zahteva doseganje manjših ciljev, spet ti pa morda zahtevajo niz dejanj, ki zahtevajo manj ali več napora. Naj bodo dejanja takšna, ki vam sicer predstavljajo nek izziv, vendar čim manjšo obremenitev. Po mojem mnenju, se občutek zadovoljstva po opravljenjem dejanju premosorazmerno stopnjuje s premagano stopnjo obremenitve. Če imamo pristno in iskreno željo, pa tudi obremenitev smatramo kot manj nelagodno.  
 


6. NAJDI SISTEM, KI DELUJE - ZATE

Nemoreš uporabiti univerzalne diete. Ne moreš najti najboljše diete. In nikakor ne obstaja najboljši program treninga. Sistem mora biti prikrojen specifično zate, glede na tvoje potrebe, želje, zmožnosti, sposobnosti in trenutni cilj. 

7. SPROTI PREVERJAJ
Svoj cilj si napiši in ga imej na vidnem mestu. Sproti preverjaj svoj napredek. Motivacija bo popustila. Neizogibno. Takrat se spomni, zakaj si želel, česa si želiš. Tudi če padeš ven iz ritma, najdi način, da se vrneš v svoj sistem, ki ti odgovarja. Spomni se, kaj želiš doseči s spremembo? Nič pa tudi ni narobe s tem, če svoj cilj spremeniš. 
Sama na cilje raje gledam kot na nekaj, k čemu stremimo, ne le kot na končno destinacijo, kamor želimo prispeti. Cilj je uživati v potovanju! 
_________________________________________________________


"Če si pripravljen/a na spremembo, a kljub vsemu ne veš, kako začeti, me kontaktiraj. Obljubim, da bova našla način, ki bo deloval - zate."


Lea, tvoj osebni trener

Ni komentarjev:

Objavite komentar